Aanwerven en behouden van geschikt personeel door middel van employer branding en bedrijfscultuur

Ravian Wiebenga - 16 juni 2022
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

Op de huidige arbeidsmarkt, met meer vacatures dan kandidaten, kan het moeilijker zijn om nieuwe kandidaten aan te trekken en huidige werknemers te behouden. Het verkrijgen van een voorkeurswerkgeversstatus kan hier een positief effect op hebben. Een organisatie is een voorkeurswerkgever wanneer mensen graag voor dat bedrijf willen (of willen) werken. Deze status kan worden bereikt door gebruik te maken van communicatiestrategieën zoals employer branding of bedrijfscultuur. In deze blog leg ik uit wat deze strategieën inhouden en wat hun toegevoegde waarden zijn.

Wat houdt dat in?

Employer branding laat zien welke voordelen hun werknemers krijgen door voor dit bedrijf te werken. Denk aan leuke extraatjes, coole projecten en groeitrajecten. Een andere strategie die kan worden gebruikt, is de bedrijfscultuur. Dit draait om de normen en waarden, de werkmethoden, de gewoontes, de gedragsregels en de gebruiken binnen het bedrijf. Beide strategieën kunnen via sociale media worden gebruikt.

De toegevoegde waarden in één oogopslag

  1. Het kan de wervingskosten verlagen

Waarom zou u betalen voor vacatures op vacaturesites als er al mensen naar uw bedrijf komen? De moderne, ervaren werkzoekende is niet alleen geïnteresseerd in het aanbod van uw bedrijf, maar ook in de boodschap erachter, zoals de visie, missie en waarden van het bedrijf. Je kunt deze verschillende facetten weerspiegelen door middel van employer branding. Zo creëer je een voorkeur bij kandidaten, wat voor hen een van de doorslaggevende factoren kan zijn om voor jouw bedrijf te kiezen. Dit kan uiteindelijk de wervingskosten verlagen. Zorg er dus voor dat je duidelijk communiceert over je bedrijf, de cultuur en de werknemerservaring, zodat een professional zich aangetrokken voelt tot de organisatie en een voorkeur ontwikkelt.

  1. Werkzoekenden kunnen zien of het bedrijf is wat ze zoeken

De bedrijfscultuur kan ook een rol spelen in het selectieproces van een kandidaat. De meeste werkzoekenden controleren de sociale profielen van het bedrijf voordat ze solliciteren. Geef werkzoekenden daarom een idee van de werkcultuur van je bedrijf, zodat ze kunnen beoordelen of die bij hen past. Veel kandidaten willen werken voor een bedrijf met een levendige cultuur en een divers personeelsbestand. Daarnaast willen ze vaak werk dat leuk en zinvol is. Gebruik de sociale profielen van het bedrijf, zoals LinkedIn, Facebook en Twitter, om de bedrijfscultuur weer te geven.

  1. Het verhoogt de medewerkerstevredenheid

Investeren in je werkomgeving kan de tevredenheid van je medewerkers verhogen. Het resultaat is meer loyaliteit en retentie. Deze tevredenheid kunnen ze vervolgens uiten, bijvoorbeeld via Glassdoor, Google reviews en meer. Het kan helpen om zoveel mogelijk tevreden medewerkers te motiveren om bijvoorbeeld een positieve review te plaatsen. Dit kan op elk moment worden gedaan, van een vertrek tot een contractverlenging of via een e-mailverzoek. Beoordelingen van werknemers kunnen dan een rol spelen bij het verkrijgen van de voorkeursstatus van werkgever, omdat hiermee de employer branding en bedrijfscultuur worden geverifieerd: het laat zien wat werknemers van het bedrijf en de werkcultuur vinden.

De combinatie met rekrutering

Employer branding en bedrijfscultuur zijn communicatiestrategieën die kunnen bijdragen aan het behouden en aantrekken van geschikt personeel. Deze voorbeelden zijn cruciale componenten voor een rekruteringsafdeling. Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste kandidaten? Neem contact met ons op!

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht