Hoe schrijf je een goede vacature

Sergio Bertijn - 17 februari 2023
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

IT-recruiters vragen zich wel eens af of het zinvol is om een vacature te plaatsen. Ze gaan er vaak van uit dat de meeste IT-professionals niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. Bovendien is de huidige arbeidsmarkt voor IT-specialisten „extreem” krap, waardoor ze dagelijks worden benaderd. Dit betekent dat het aantrekken van het juiste talent noodzakelijk is om een voorsprong te hebben in de competitieve „oorlog om talent”. In deze blog vertel ik je over mijn ervaring als Head of Operations, leg ik uit hoe belangrijk goede vacatures zijn en geef ik tips om het meeste uit je vacatures te halen.

Mijn ervaring als Head of Operations

Toen ik bij DIQQ begon, hadden we toegang tot een x-aantal 'jobslots' op LinkedIn. Voor die tijd hadden we nog nooit met succes een ontwikkelaar aangeworven die zelf solliciteerde. Volgens Inlichtingengroep, 85% van de recruiters ziet er tegenop om vacatures te schrijven. Daarom verbaasde het me niet dat velen weinig aandacht besteedden aan het schrijven van goede vacatures. Dit moest veranderen en daarom heb ik het initiatief genomen. De afgelopen jaren heb ik over meer dan 1000 IT-vacatures geschreven. Daarom begrijp ik wat belangrijk is en wat een goede vacaturetekst moet bevatten.

Het belang van een goede vacature

Het is belangrijk dat een vacature compleet is. Van baan veranderen is een ingrijpende gebeurtenis die het leven van een ontwikkelaar aanzienlijk beïnvloedt en tot op zekere hoogte onzekerheid kan veroorzaken. Volgens Werf &begrijpt 80% van de bevolking eenvoudige vacatureteksten op taalniveau B1. De onderzoek door Textmetrics bevestigt dat veel vacatures te ingewikkeld zijn vanwege een hoog taalniveau. Een vacature moet dus duidelijk zijn. Zorg ervoor dat je taal begrijpelijk is voor de doelgroep.

Is je vacature in het juiste taalniveau geschreven? Dit gereedschap kunt u controleren of de woorden die u gebruikt passen bij B1. Naast de taal moet de structuur bijdragen aan de leesbaarheid van een vacature. Het gebruik van opsommingstekens kan hierbij helpen. Veel vacatures zijn nog steeds onvolledig. Werf & geeft aan dat de salaris- of salarisindicatie vaak ontbreekt, waardoor veel potentiële kandidaten (78%) minder snel solliciteren en 26% direct afhaakt. Het is ook belangrijk dat je vacature de volgende punten bevat om deze hoger te laten indexeren door Google:

  • Datum van publicatie
  • Duidelijke beschrijving
  • Organisatie
  • Locatie
  • Duidelijke functietitel
  • Salaris (indicatie)
  • Soort dienstverband (voltijds, deeltijds, vast of tijdelijk contract)
  • Sluitingsdatum

Zo overtuig je sollicitanten met je vacature

Tot slot wil ik bespreken hoe je ervoor kunt zorgen dat kandidaten meer kans hebben om te solliciteren voor je vacature. Een blog van het UMC Utrecht legt uit dat we 95% van onze beslissingen nemen met het onbewuste brein en slechts 5% met ons bewuste brein. Je kunt hier slim gebruik van maken bij het schrijven van een vacature, omdat het onbewuste brein relatief makkelijk te beïnvloeden is. Daarom gebruik ik vaak de „Six Principles of Persuasion” van Robert Cialdini, een voormalig hoogleraar psychologie. Deze theorie beschrijft zes beïnvloedingsprincipes die je kunt toepassen op je doelgroep:

  1. Wederkerigheid
    Als je iets geeft, is de kans groter dat je iets terugkrijgt.

  1. Schaarste
    Als je denkt dat iets schaars is, wil je het nog meer, dus vermeld altijd een sluitingsdatum in je vacature.
  1. Autoriteit
    Laat zien dat je een autoriteit bent op het gebied van IT en dat mensen naar je toe moeten komen als ze een nieuwe baan als IT-professional willen.

  1. Toewijding/consistentie
    Als mensen zich eenmaal publiekelijk aan iets of iemand hebben gecommitteerd, is de kans groter dat ze zich aan die belofte houden.
  1. Sociale bewijskracht
    Zorg ervoor dat reviews zichtbaar zijn van mensen die gebruik hebben gemaakt van je diensten en mensen die bij het bedrijf werken.

  1. Sympathie
    Hoe meer je iemand leuk vindt, hoe makkelijker het voor hen is om je te overtuigen. We noemen dit de gunfactor.

Door het bovenstaande zoveel mogelijk toe te passen in de vacatures die ik heb geschreven, is het percentage views om te klikken en te klikken om te solliciteren aanzienlijk verbeterd. Dit heeft geleid tot verschillende succesvolle stages, zowel intern als bij onze klanten. Meer aandacht besteden aan het schrijven van goede vacatures vergroot de kans dat de kandidaat die je zoekt zelf solliciteert.

Heb je tips of trucs om betere vacatures te schrijven? Laat het ons weten!

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht