Hoe een Kanban- en Spotify-model je bedrijf naar succes leidt

Noah Steen, 20 juni 2023
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

DIQQ onderscheidt zich van andere wervingsbureaus die Kanban en het Spotify-model gebruiken. De combinatie van deze methoden verhoogt de productiviteit van ons team en optimaliseert bedrijfsprocessen. In deze blog wordt uitgelegd wat een Kanban- en Spotify-model inhoudt en wat de voordelen zijn van het implementeren van deze methoden. Daarnaast vertellen we u hoe we hiervan profiteren.

Wat is Kanban?

Kanban is een projectmanagementmethode die draait om visueel workflowbeheer. Teams visualiseren en organiseren taken met behulp van een bord en Post-Its, zodat iedereen ze gemakkelijk kan volgen tijdens een project. Deze methode geeft hen een duidelijk overzicht van actuele informatie, waardoor ze betere prioriteiten kunnen stellen en knelpunten kunnen identificeren.

kanban method visual
Kanban-methode

De voordelen van Kanban

Voordat je met Kanban aan de slag gaat, is het goed om te weten welke voordelen het jouw bedrijf biedt:

  • Verbeterde workflow
    Door de workflow te visualiseren en te beheren, identificeren en verhelpen teams inefficiënties, wat resulteert in soepelere werkprocessen.
  • Snelle probleemoplossing
    Door obstakels en knelpunten te identificeren tijdens Kanban-vergaderingen kunnen teams snel actie ondernemen en problemen sneller oplossen.
  • Verbeterde samenwerking
    Kanban biedt teams een platform om samen te werken, kennis te delen en elkaar te ondersteunen, de teamdynamiek te versterken en de samenwerking te verbeteren.

Wat is het Spotify-model?

Het Spotify-model is een organisatiekader dat door Spotify is ontworpen om flexibele werkprocessen te verbeteren. Dit model is gebaseerd op de principes van autonomie, zelforganisatie en samenwerking en bestaat uit verschillende elementen:

  1. Stammen
    Tribes zijn groepen van meerdere squadrons die werken aan gerelateerde doelen of die deel uitmaken van hetzelfde domein.
  1. Squads
    Dit zijn teams van 8-10 mensen met verschillende vaardigheden die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en levering van specifieke producten of diensten.
  1. Hoofdstukken
    De hoofdstukken bestaan uit medewerkers met vergelijkbare functies, zoals consultants die elkaar ondersteunen en kennis en expertise delen.
  1. Gilden
    Gilden zijn groepen collega's met gedeelde interesses of expertise die samenkomen om ideeën uit te wisselen, beste praktijken te delen en elkaar te inspireren.

spotify model visual
Spotify-model

De voordelen van het Spotify-model

Ben je benieuwd naar de voordelen van het Spotify-model? Dit zijn drie van de grootste voordelen:

  • Verbeterde samenwerking
    Het vormen van multidisciplinaire teams stimuleert samenwerking en communicatie tussen verschillende afdelingen en expertisegebieden.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid
    Met dit model kunnen teams hun werk afstemmen op de bedrijfsbehoeften en snel reageren op veranderingen in de markt.
  • Voortdurende verbetering
    Het Spotify-model legt de nadruk op het streven naar continue verbetering. Teams experimenteren, leren van feedback en delen succesvolle praktijken.

Het belang van een Kanban- en Spotify-model

Efficiëntie en samenwerking zijn cruciaal voor zakelijk succes. Methodologieën zoals Kanban en het Spotify-model vormen de hoekstenen van moderne projectmanagementpraktijken. De implementatie hiervan stroomlijnt de werkprocessen en verhoogt de productiviteit van het team.

Kanban en het Spotify-model zorgen ervoor dat je bedrijf soepel draait, dat taken moeiteloos door fases verlopen en dat iedereen de verwachtingen kent.

Hoe we het Spotify-model en een Kanban gebruiken

Bij DIQQ gebruiken we een samenwerkingsmethode gebaseerd op het Spotify-model. QGROEP is de stam, en ons team en de andere labels zijn squadrons. We vormen kapittels en gilden tijdens onze zoektocht naar de perfecte kandidaat voor een klant.

De wervingslabels van QGROUP beginnen de dag elke dinsdag en donderdag met een Kanban-bijeenkomst. We bespreken alle beschikbare kandidaten waarmee we contact hebben, openstaande vacatures, lopende processen en recente plaatsingen per expertisegebied. Zo vinden we voor elke vacature de beste match en meten we ons werk.

Vind de perfecte match voor jouw bedrijf

Ben je op zoek naar permanente of tijdelijke ondersteuning voor je IT-team? Dan neem contact op bij ons. We vinden de beste IT-professional die past bij uw behoeften en bedrijfscultuur.

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht