Wanneer je een interview hebt met een potentiële kandidaat, is het essentieel dat je weet wat je verkoopt, dat je origineel bent in je verhaal en dat je energiek overkomt. Maar het is niet zo dat je daardoor altijd geluk hebt, toch?
Bij DIQQ helpen we onze kandidaten en klanten graag met tips naast onze wervings- en selectieprocessen. Daarom heb ik deze blog geschreven over verschillende neuromarketingtechnieken en hoe deze een situatie zoals een sollicitatiegesprek kunnen beïnvloeden.
Iemand die hiervoor bekend staat is Robert Cialdini: hoogleraar psychologie en marketing aan de Arizona State University en bekend om zijn gezaghebbende boek 'Influence'. Er zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van dit boek verkocht. Cialdini wordt daarom beschouwd als een autoriteit als het gaat om het overtuigen van mensen.
Robert Cialdini bedacht ook 'The 7 principles of influence' die mensen kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Of dit nu in marketingonderzoek is of tijdens een verkoopgesprek, deze tips kunnen je helpen ervoor te zorgen dat het gesprek verloopt zoals jij dat wilt!
Het idee om iets terug te geven en te krijgen speelt een onderbewuste rol in ons keuzeproces. Als een bedrijf iets voor ons heeft gedaan, zelfs een klein gebaar, zijn we geneigd om daar iets voor terug te doen. Zelfs als je aan het begin van een sollicitatiegesprek alleen een kop koffie aanbiedt, is de kans groot dat je sympathiek overkomt — zeker een uitstekende manier om een goede eerste indruk te maken.
Mensen maken keuzes die voor hen logisch lijken. Als de eerste stappen zijn gezet, volgt snel de tweede. Een gekozen pad zal daarom niet snel worden gewijzigd. Verkopers passen deze techniek toe, bijvoorbeeld door eerst enkele vragen te stellen die altijd bevestigd worden. Dit vergroot in feite de kans dat het antwoord op de volgende vraag ook gunstig is. Als je vragen stelt, begin dan met vragen waarvan je weet dat je een goed antwoord krijgt.
Mensen zijn geneigd anderen te volgen. Vooral wanneer iemand zich in een bepaalde situatie ongemakkelijk voelt, hebben ze de neiging om naar anderen te kijken en waarschijnlijk hun voorbeeld te volgen. Het versterkt de overtuiging van mensen dat ze de juiste keuze maken. Een goed voorbeeld van hoe je dit kunt toepassen in je organisatie is om goede referenties van je medewerkers te hebben.
Mensen die we leuk vinden, worden eerder geloofd en vertrouwd. We volgen ze daarom eerder in hun advies en keuzes. Een goede influencer creëert dus een goodwill-factor, bijvoorbeeld door de ander een compliment te geven. Wees oprecht en origineel; zo laat je een blijvende indruk achter tijdens je gesprek.
Professionals en beroemdheden hebben meer overtuigingskracht dan iemand die net als alle anderen is. Simpel gezegd: wat een autoriteitsfiguur zegt, wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. In de praktijk wordt dit onder andere gebruikt door kwaliteitscertificaten. Getuigenissen van bijvoorbeeld toekomstige collega's zijn vaak authentiek, dus laat hen het woord voeren om de status en reputatie van uw organisatie te verbeteren. Dit kan al helpen om je meer autoriteit te geven.
Mensen zijn gevoelig voor het risico om iets te missen (Fear Of Missing Out). Door een gevoel van schaarste te creëren, worden ze aangemoedigd om sneller actie te ondernemen. Door een beroep te doen op hun 'hebzucht' komen mensen sneller in de verleiding om een product te kopen. Voer je meerdere gesprekken? Wees eerlijk. Op deze manier kunt u de juiste verwachtingen scheppen en tegelijkertijd de andere partij sneller laten handelen.
Mensen vinden het leuk om ergens bij te horen, bijvoorbeeld een gemeenschap. Mensen worden gewoon beïnvloed door mensen die hen interesseren. Als bedrijf kun je hier slim op inspelen door je missie en visie duidelijk te vermelden in je vacatures. Zo kun je als team samenwerken aan hetzelfde doel!
Het is natuurlijk niet zeker dat deze tips altijd succesvol zullen zijn. Het is echter bewezen dat het in de meeste gevallen daadwerkelijk bijdraagt aan een positieve ervaring. Ben je benieuwd naar meer tips van DIQQ? Houd onze social media- en blogpagina's in de gaten!
Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.
We willen een nieuwe IT-professionalBen je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.
ik wil een nieuwe baan